Tuesday, July 17, 2012

Indiapärane või - ghee


Vaja läheb ainult võid. Näiteks 250 g. Parem kui või on toasoe. Lõikad või tükkideks ja asetad potti ning siis keskmisel tulel sulatad aeg ajalt segades. Kui või on sulanud, siis mõne aja pärast hakkab see keema ja tekib selline praksuv heli. Samuti moodustub vaht. Lased niimoodi rahulikult sellel keeda kuni praksuv heli hakkab vaibuma. Natukese aja pärast hakkab vedeliku värv muutuma kollasest kuldpruunimaks ning põhja tekib tumepruun sete (meenutab jahvatatud kohvi). Nüüd võib tule ära keerata ja kurnata läbi sõela, et eraldada vaht ja sete ülejäänud võist. Võib olla on vaja kurnata mitu korda, et vedelik oleks läbipaistev ja puhas. Sisuliselt on ghee valmis. Tuleb ainult lasta jahtuda toatemperatuurini.

Ghee'd peetakse oluliselt tervislikumaks kui tavalisemat võid. Samuti on ta väga maitsev, meenutab natuke karamelli. Sobib suurepäraselt rõstsaiale, nii maguse kui soolase kõrvale ja ka praadimiseks.



No comments:

Post a Comment